V pilotním měsíci projektu „Naši partneři“ jsme připravili rozhovor s product managerem společnosti Trafin Oil, Davidem Ruckim.
Můžete nám přiblížit historii společnosti Trafin Oil? Co vás vedlo k založení firmy zaměřené na recyklaci použitého kuchyňského oleje?
Založena byla v roce 2007 s vidinou podpořit a akcelerovat recyklaci odpadních jedlých olejů do biopaliv a tím nahradit a vytlačovat ropu při výrobě paliv.
Jaké služby nabízíte restauracím a dalším gastro provozům? Jak probíhá proces sběru a výkupu použitého oleje?
Restauracím nabízíme odvoz a dovoz olejů. Jsme pro ně olejový servis, který mají bez práce, bez namáhavé přepravy a manipulace stovek až tisíce kilogramů ročně.
Jaké množství použitého oleje se Vám ročně daří sesbírat? Na sběr navazuje proces zpracování, v čem spočívá?
Ročně sebereme přes 20 tis. tun oleje a vyčistíme z něj více než 17 tis. tun využitelné suroviny. Čištění spočívá v odstředivé separaci, kdy se snažíme olej zbavit veškerých nečistot, vody a jiných nežádoucích látek.
Můžete nám přiblížit, jak vznikla spolupráce mezi Trafin Oil a Organic technology?
Spolupráce vznikla intuitivně až samozřejmě, protože pro TRAFIN ani pro ORGANIC není nic lepšího než mít právě takového souseda, kteří jsou si vzájemně užiteční.
Jakým způsobem spolupráce s Organic technology přispívá k efektivnější recyklaci?
Přispívá značně, protože jsme odstranili jeden zásadní krok v našem procesu a to je manipulace s odpadem po čištění. Veškeré odpady z čištění putujou naším společným dílem - „strouhankovodem" přímo do vaší BPS.
Plánujete v budoucnu spolupráci rozšířit na další projekty či technologie?
Aktuálně rozbíháme svoz dalších druhů bioodpadů, které produkují naší zákazníci/dodavatelé, tedy restaurace. Věřím, že společnou prací budeme objem odpadů dodávaných do vašich BPS maximalizovat.